“Dat logo is nu eigendom van mij”
We hebben het vast allemaal een keer meegemaakt, ik als grafisch vormgeefster zeker, dat een klant iets aanpast wat jij met veel liefde hebt ontworpen maar hoe zit dat nu? Mag de klant dit zomaar doen eigenlijk?
De klant heeft ervoor betaald dus je zou verwachten dat het nu in eigendom van de klant is.
Dat is niet het geval, de auteursrechten van het ontwerp liggen nog altijd bij de grafisch ontwerper, oftewel de maker van het ontwerp.
Maar dan denk je nu vast, waarvoor heb ik dan betaald? Je hebt betaald voor het verrichte werk en voor het feit dat je het ontwerp mag gebruiken. Dat is dus iets om rekening mee te houden.
Hoe kun je er nu voor zorgen dat het ontwerp van jou wordt?
Mocht je een ontwerp later willen aanpassen omdat je een andere kleur wilt of een ander lettertype, dan is dit dus niet mogelijk. Wat wel kan is met de ontwerper afspreken dat hij/zij auteursrechten overdraagt aan jou en ook afstand doet aan zijn persoonlijkheidsrechten. Persoonlijkheidsrechten is dat de ontwerper zich kan verzetten tegen wijzigingen in zijn ontwerp. Wil je er nu voorzorgen dat dit de ontwerper zich niet kan verzetten stel dan een gezamenlijke akte op zodat het voor iedereen helder is dat de auteursrechten en persoonlijkheidsrechten niet meer bij de ontwerper liggen. Vaak wordt hier dan extra voor betaald zodat het ontwerp echt alleen van jou is en je er alles mee kan doen wat je wilt.