Wat is Divi?
In deze blog ga ik vertellen wat Divi is en waarom ik voor mijn klanten altijd met deze pagebuilder werk.
- Voordelen van Divi
- Nadelen van Divi
- Hoe begin je nu in Divi
- Uitleg Divi
- Voor wie is het?
- Wat kost het?
- Conclusie
Divi is een programma dat in combinatie gebruikt wordt met WordPress en is ontwikkeld door Elegant Themes.
Het bestaat uit heel veel verschillende templates die jij kan gebruiken voor het bouwen van jouw website, of zoals ze dat in een moeilijke term noemen: een page builder. Deze term zul vaker lezen in deze blog.
Op deze manier heb jij geen kennis nodig voor het schrijven van code of ingewikkelde ontwerptools en kun je op een visuele manier jouw pagina’s maken, bewerken en aanpassen.
De voordelen Divi
Zelf werk ik al jarenlang met Divi, waardoor ik een goed beeld heb gekregen van de voordelen van deze pagebuilder. Om jou te helpen met het maken van de juiste keuze licht ik hieronder de belangrijkste voordelen voor je uit.
1. Drop and drag principe
Het fijne aan Divi is dat je in blokken werkt en het dus een drag and drop principe is. Je voegt letterlijk een blok toe aan je pagina, dit kan zijn een tekst, afbeelding of knoppen. Maar ook een contactformulier, afteller en nog veel meer. Alles om jouw website er zo aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien.
2. Back & front-end editor
In de afbeeldingen hieronder zie je de back & front editor. Op de eerste afbeelding zie je de back-end. Hierin kan je niet zien hoe het er aan de voorkant uit ziet. Op de tweede afbeelding zie je de front-end editor, waar je gelijk ziet wat er gebeurt als je een aanpassing maakt op je pagina. Je ziet dus gelijk het resultaat.
3. Uitgebreide designmogelijkheden
Je kan met Divi net zoveel als wanneer je een website bouwt in code. Je kan schuiven met de blokken, marge en afstanden neerzetten zodat je een website hebt dat helemaal naar jouw wens is ingericht.
4. Divi theme builder
In Divi heb je een wereldwijde standaard header, footer en blogposts maar dit kun je aanpassen in de theme builder waardoor jij een unieke header, footer en blogposts kunt bouwen!


Nadelen Divi:
Naast de vele voordelen zijn er helaas ook een aantal nadelen:
1. Er wordt onnodig veel code gebruikt
Doordat het een thema builder is met verschillende templates, gebruikt de website meer code dan nodig is. Wat er helaas voor zorgt dat je website wat langzamer is. Dit is gelukkig heel eenvoudig op te lossen door het installeren van de WordPress plug-in cache.
2. Zoeken naar de design mogelijkheden
Je kan op design gebied heel veel, dat heb ik al eerder aangegeven bij de voordelen. Het is alleen in het begin wel zoeken waar je de verschillende design functies kunt vinden. De meest belangrijke design functies vind je onder het tabje: Ontwerp en dit tabje vind je in elke module terug (verderop in de blog leg ik uit wat een module is)

Hoe begin je nu in Divi?
Wanneer je een WordPress website gaat maken, zit een pagebuilder hier niet standaard bij inbegrepen. Je hebt zelf de keuze welke pagebuilder je gaat gebruiken. Wanneer je voor Divi kiest zijn dit de stappen die je moet nemen om Divi op je website te installeren.
- Als eerste is het verstandig om Divi te kopen. Er zijn twee opties; je kan voor een jaar kopen of een lifetime. Zelf heb ik voor lifetime gekozen zodat je niet elke keer hoeft te verlengen.
- Dan download je Divi op je computer, daarvoor ga je naar account -> product downloads en kies je voor “Divi theme”

3. Wanneer je Divi hebt gedownload maak je een code aan in jouw account, deze wordt automatisch gegenereerd door Divi. Deze code wordt aangemaakt bij username & API key. Zie hieronder een afbeelding. Normaal gesproken staat hier een code in maar die heb ik even weggehaald omdat het een persoonlijke code is.

4. Dan ga je naar jouw website weergave->thema’s-> nieuwe toevoegen en klik je op bestand toevoegen om dus het gedownloade Divi bestand in jouw WordPress website te laden.
5. Ga vervolgens naar pagina’s en maak een nieuwe pagina aan, geef de pagina een naam, klik op ‘Divi Builder gebruiken’ en kies voor “lay-out kiezen”.
6. Kies een template van Divi (later kun je het gekozen template nog aanpassen), dan krijg je een melding om een code in te voeren, dat is de code die je eerder hebt aangemaakt in je account. (zie stap 3)
Wanneer deze stappen zijn gezet is Divi geïnstalleerd op jouw WordPress website en kun je op een makkelijke manier jouw eigen online visitekaartje bouwen.
Beginselen van Divi
Wanneer je met Divi gaat werken, werk je met blokken en secties. De website bestaat uit 3 secties:
- Header (blauw) hier begin je mee. Een header voeg je eigenlijk per onderwerp in.
- Rijen (groen) Hiermee kan je bepalen hoeveel rijen je wilt over de breedte. Dit kunnen er 2 zijn of juist 3 maar 1 kan natuurlijk ook. Als je bijvoorbeeld 3 kolom teksten naast elkaar wilt dan kies je voor 3 rijen maar als je één stuk tekst met een afbeelding ernaast wilt dan ga je juist voor 2 rijen. Denk hier dus over na hoe je het precies wilt hebben.
- Modules (zwart) Dit zijn de blokken waar je uiteindelijk je content in zet, zoals teksten, afbeeldingen, contactformulieren.

Voor wie is het?
Voor iedereen die graag een eigen website bouwt en geen kennis heeft van het schrijven van code. Het is wel handig als je al enige computerervaring hebt.
Wat kost Divi?
Als je een jaarabonnement afsluit kost dit $89 dollar, maar je wilt natuurlijk niet dat jouw website na een jaar zonder het Divi thema zit en dan valt heel je webdesign uitelkaar omdat de code dan niet meer geldig is. Mijn advies hierin is om een levenslange licensie te kopen voor een bedrag van $249 en dat is omgerekend 232 euro voor jouw levenslange website!
Conclusie:
Wanneer je geen kennis hebt van code maar je toch jouw website in eigen beheer wilt hebben is Divi een goede oplossing. Het biedt vele designmogelijkheden, waardoor je voor het bouwen van een website geen code kennis nodig hebt. In het begin zal het lastig zijn maar dat is met alles wat je voor het eerst probeert, het is daarom fijn om in het begin wat hulp te zoeken zodat je vervolgens zelf heel makkelijk aan je website kunt werken als alles goed staat ingesteld. Zeker dankzij programma’s als Divi maak je het bouwen van websites toegankelijk voor iedereen!
Wil jij nu een Divi website, maar wil jij de website zelf door iemand anders laten bouwen om het vervolgens zelf te kunnen onderhouden? Ik help je hier graag bij zodat jij verzekerd bent van een goede website waar je jarenlang plezier van hebt!