Enkele voordelen:
1. Door het hebben van een contactformulier op je website kunnen bezoekers op een snelle en gemakkelijke manier met je in contact komen. Ze hoeven niet te zoeken naar een e-mailadres of telefoonnummer en kunnen gewoon het formulier invullen en verzenden
2. Een contactformulier bevat spamfilters om ongewenste berichten te verminderen. Enkele voorbeelden zijn: reCAPTCHA van Google(gratis), Akismet (betaald) of Contact Form 7 Honeypot.
3. Met een contactformulier kun je waardevolle informatie verzamelen. Het contactformulier kan specifieke velden bevatten die de bezoeker moet invullen, zoals hun naam, e-mailadres, onderwerp en bericht. Deze informatie kan je dan weer gebruiken om je dienstverlening aan te passen en beter in te spelen op de behoefte van de klant.
4. Door een contactformulier op je website te hebben laat je zien dat je openstaat voor communicatie met potentiƫle klanten.
Enkele nadelen:
1. Als je niet regelmatig je e-mails of formulieren controleert, kan het hebben van een contactformulier op je website leiden tot een vertraagde reactietijd op vragen of opmerkingen van bezoekers.
2. Een contactformulier is minder persoonlijk dan bijvoorbeeld een telefoongesprek of een persoonlijk gesprek. Sommige bezoekers geven de voorkeur aan een meer persoonlijke interactie.
3. Hoewel een contactformulier kan helpen bij het verminderen van spam is het niet volledig waterdicht. Spammers kunnen proberen je formulier te misbruiken door ongewenste berichten te sturen, wat zorgt voor een verhoogd spamrisico.
4. Als je contactformulier te ingewikkeld is of te veel velden bevat, kan dit een negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Bezoekers kunnen afhaken of besluiten om helemaal geen bericht te verzenden als het formulier te moeilijk of tijdrovend is om in te vullen. Zorg er dus voor dat je niet te veel velden op je contactformulier zet, houd het basis met naam, emailadres en bericht, om vervolgens contact op te nemen en daar al je vragen te stellen.