Voor het maken van website zijn er veel dingen belangrijk, zoals wat moet je voorbereiden voordat je naar een webdesignbureau gaat of met wat voor doel wil je een website, is dat alleen zodat klanten jou online kunnen vinden of wil je een webshop zodat mensen ook producten van jou kunnen kopen? Onderstaand de belangrijkste stappen die je duidelijk moet hebben voordat je een website laat maken of zelf gaat maken.

Stap 1: bepalen van jouw doel voor de website

En dat is eigenlijk gelijk het belangrijkste, wat is het doel van jouw website? Is dat meer leads generen of wil je juist iets verkopen van jouw website? Denk hier dan ook goed over na en formulier jouw doel SMART en met SMART bedoel is Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdseenheid.

Een voorbeeld: In het jaar 2023 wil ik 10% meer leads halen uit mijn website door middel van ingevulde contactformulieren.

Stap 2: Leg je domeinnaam en hosting vast

Voordat je naar de Kamer van Koophandel gaat om je bedrijf te registreren zou ik je domeinnaam al vastleggen. Dit kan via Mijn domein.

Waarom al voordat je naar de Kamer van koophandel gaat? Van verschillende mensen heb ik helaas gehoord dat wanneer je jouw onderneming hebt ingeschreven hebt in de KvK er bedrijven zijn die checken of je ook al jouw domeinnaam hebt vastgelegd. Mocht dat niet het geval zijn dan doen hun dit en willen ze het verkopen voor een veel hoger bedrag aan jou.

De hosting van je website zou ik laten doen bij de webbouwer die je hebt gekozen voor het bouwen van je website.

Mocht je de website zelf gaan bouwen dan zijn er genoeg hostingpartijen als Strato, yourhost, one.com. Zelf heb ik goede ervaringen met Strato.

Stap 3: Welk CMS systeem ga je gebruiken?

Wat is CMS? CMS staat voor Content Management system en is een programma waar jij onder andere jouw website kunt bouwen. De bekendste is WordPress maar er zijn nog genoeg anderen zoals Wix, Shopify, Showit, Joomla.

Zelf bouw ik de websites voor mijn klanten in de open source WordPress omdat dit de bekendste is en er dus veel informatie over op internet is te vinden mocht er een probleem ontstaan. Omdat het open source is, is het wel belangrijk om je website goed te beveiligen.

Mocht je jouw website laten bouwen door een webdesigner zou ik in overleg met deze persoon kiezen voor het CMS dat het beste bij jouw toekomstige website past.

Stap 4: Maak een helicopterview

Wat is een helicopterview? Dit is een overzicht van de webpagina’s die jij wilt hebben op jouw website. De pagina’s die je in ieder geval terug moet laten komen zijn home, aanbod, over mij (ons), portfolio (mits van toepassing), klantreviews, contact.

Hieronder vind je een voorbeeld van een helicopterview.

Helicopterview

Stap 5: Teksten voor jouw website

Een belangrijk onderdeel, ga je jouw teksten zelf schrijven of laat je ze SEO proof schrijven door een specialist? Belangrijk met de keuze is om je doel erbij te halen voor je website. Als je producten gaat verkopen is het natuurlijk belangrijk dat je goed gevonden wordt. Dan kun je er beter voor kiezen om dit uit te besteden aan een professionele tekstschrijver.

Mijn advies zou zijn om het uit te laten besteden aan een tekstschrijver of dat je de tekst zelf schrijft en het laat redigeren door een tekstschrijver zodat het in ieder geval SEO proof is.

Stap 6: profiel foto’s en sfeerfoto’s laten maken

Regelmatig kom ik toch wel tegen dat klanten van mij stockfoto’s aanleveren. Dit kan prima alleen je ziet toch regelmatig dat je dezelfde foto’s dan tegenkomt op een andere website en dat wil je natuurlijk niet. Laat dan ook sfeerfoto’s maken voor op jouw website en mooie profielfotos die je dan onder andere kan plaatsen op de pagina “over mij”.

De foto’s kun je vervolgens ook weer gebruiken op je social mediakanalen.

Stap 7: Huisstijl sheet

Voordat je een website laat bouwen of zelf gaat bouwen moet je een logo hebben en het liefst ook al visitekaartjes.

Als je namelijk al een logo en visitekaartjes hebt dan heb je al nagedacht over hetgeen wat je wilt uitstralen met je onderneming.

Dit kan zijn dat je juist uit wilt stralen dat je verbinding zoekt met je klanten of dat je professionaliteit wilt uitstralen of dat je juist persoonlijk contact hoog hebt staan. Ik noem ze ook wel kernwoorden.

En vanuit de kernwoorden gaat een ontwerper bepalen wat voor huisstijl hier het beste bij past en schrijven dit voor jou uit in een huisstijl sheet.

Met de huisstijl sheet kan de webdesigner een website ontwerpen wat weer goed past bij jouw huisstijl zodat alles een geheel is.

Stap 8: Functionaliteiten

Wat voor functies heeft jouw website nodig? Moet het mogelijk zijn om te betalen via jouw website? Heeft je website een contactformulier nodig? Of wil je juist een mailprogramma koppelen aan je website? Wil je dat het mogelijk is om een afspraak in te plannen?

Dit zijn allemaal voorbeelden van functies waar je over na moet denken voordat je een website laat bouwen. Tuurlijk kan je later nog dingen aanlaten passen maar mijn advies zou zijn om het in één keer goed te laten doen en niet dat je over twee maanden weer terug moet naar de webbouwer of dat je zelf weer aan de slag moet om je website aan te passen.

Stap 9: Budget

Wat wil je uitgeven voor een nieuwe website? Denk hierover na omdat er echt heel veel verschil zit tussen de webbouwers. Wel is het bedrag afhankelijk van de wensen die je hiervoor hebt ingevuld. Wanneer je een webshop nodig hebt kost dit natuurlijk veel meer dan wanneer je vijf webpagina’s nodig hebt.

Krijg je nu de rillingen om een website zelf te gaan bouwen? Of denk je nu dit is toch niet iets voor mij om te doen. Kom dan met mij in contact! Ik bouw graag jouw website en begeleid jou door het voorproces om er zeker van te zijn dat jouw website helemaal bij jou past en het voorzien is van alle functionaliteiten die jouw website nodig heeft.