Regelmatig krijg ik de vraag wat zijn nu veel gemaakte fouten zijn die je niet wil in je branding? Laten we bij het begin beginnen en eerst eens kijken naar de definitie van branding.

Branding is de uitstraling van een merk, denk daarbij aan het gevoel dat het oproept bij het publiek en het beeld dat ze bij een merk voor ogen krijgen.

Een belangrijk onderdeel van branding is ook wel consistentie. Consistentie in alles wat jij zowel binnen als buiten het bedrijf communiceert. In deze blog ga ik het vooral hebben over wat grafisch design kan doen voor jouw branding.

5 tips op grafisch design gebied zijn:

  1. Het kiezen van een kleur is altijd ingewikkeld, welke kleur past nu het beste bij de kernwaarden die je wilt uitstralen? Iedere kleur heeft een betekenis, dit kun je lezen in mijn eerder geschreven blog. Kies dus niet jouw lievelingskleur maar gebruik een kleur dat past bij de kernwaardes van jouw bedrijf. In het logo gebruik je het liefst 1 a 2 kleuren en voor de huisstijl kun je meerdere kleuren gebruiken om zo ook afwisseling te hebben.
  2. Je gaat ook bekijken welke lettertypes je terug laat komen in jouw branding. In het logo kies je vaak voor maar één lettertype omdat het anders een warboel wordt met te veel verschillende lettertypes. Kies ook een lettertype dat goed leesbaar is. Helaas kom ik het weleens tegen dat mensen een lettertype hebben gekozen waarbij één of twee letters niet goed leesbaar is in het logo. Dat is dan toch echt zonde want je wilt wel dat jouw klanten de naam van jouw onderneming goed kunnen lezen.
  3. Hoe ziet jouw logo eruit als het heel erg is verkleind? Hoe ziet jouw logo eruit als je hem op de bovenkant van een pen plaatst, is hij dan nog steeds duidelijk? Test dit dan ook, verklein je logo en kijk of het nog steeds duidelijk is.
  4. Ik heb het al eerder benoemd maar consistentie is de key. Hoe zorg je nu voor de consistentie? Zorg dat de huisstijl met het logo in al jouw uitingen terugkomen. Laat de kleuren, lettertypes, patronen die je eerder hebt gekozen terugkomen in je social media, website, visitekaartjes en alle andere uitingen.
  5. Gebruik alsjeblieft geen Canva of andere websites die jouw automatisch gegenereerde logo’s aanleveren waarbij jezelf de kleur en lettertype mag kiezen.

Maak jouw uitingen uniek en laat het maken door iemand die er kennis van heeft.